Friday, January 27, 2017

Metin Çalışması


/Users/MİKE/Pictures/Fotoğraflar Arşivi.photoslibrary/Thumbnails/2017/01/25/20170125-205110/+X+hpyzbSg6FC3wc1fa6Nw/thumb_big_20639261184eba212e204b0_1024.jpg


Kıymetli Takipçiler,

Bir önceki yazıda bazı örnekler verilmişti. Bu örneklere bakarak (قام ب) fiilinin biraz daha pekiştirebiliriz. Bu fiil gerçekten önemli bir fiil. Üzerinde çok durmamız bu fiille aynı manaya gelen bir fiil grubunun olmasıdır. Bu fiil iyi bir şekilde öğrenilirse benzerlerini muhafaza daha kolay olacaktır. Zira sonraki dersler bu ilk derslerdeki temelle ilerleyecektir. Bir programımız var ve bu program çerçevesinde takipçiler kendilerini metin konusunda her geçen gün daha rahat hissedeceklerdir. 

Şimdi en son dersteki cümlelerden bazılarına bakarak fiilimizin kullanımını görebiliriz.


لماذا قامت الحكومة الصينية بقرصنة معلومات أمريكية فدرالية؟


Yukarıdaki cümlede kırmızı ile işaretlenmiş yere baktığımızda Çin devletinin "korsanlık gerçekleştirdi, hackleme gerçekleştirdi" manasına gelen ifadeye görmekteyiz. Ayrıca dikkatimizi çeken bir nokta fiilimizle beraber kullanılan harfi cerin iki kelime sonra gelmesidir. 


Yukarıdaki cümlede ise fiilimiz çoğul şimdiki zaman ve olumsuz olarak gelmiş. Sıfır araba üreticilerinin yolcularını korsanlardan korumak için gerekli olanı gerçekleştirmediği manasına gelen cümlede fiilimiz "gerekli olanı yapmadılar" şeklinde tercüme edilebilir.

Aşağıdaki metinde işaretli yerlere baktığımızda fiilimizin önceki örneklerden farklı zaman ve kişi kiplerinde geldiğini görmekteyiz.


قومي بتقسيم  شعرك إلى أربعة أجزاء ، ثم ضعي الزّيت على فروة الرّأس مع التّدليك المستمر لفروة رأسك برؤوس أصابعك ، ولا تستخدمي أظافرك حتى لا تؤذي فروة الرأس ، وتستمري في التدليك حتى تصلي إلى أطراف الشعر ، بعد الإنتهاء تقومين بتغطية الشّعر بغطاء السيشوار البلاستيكي ، ثم تقومين بتوجيه الهواء السّاخن على الشّعر لمدة ما بين خمسة عشر إلى عشرين دقيقة ، وبعد ساعة تقومين بغسل شعرك بشامبو وماء فاتر . والطريقة الثانية وهي الطريقة الأسهل للقيام بها في المنزل ، تقومين في البداية بتدليك فروة الرأس برؤوس أصابعك وذلك لتهوية فروة الرأس وتفتيح المسام ، ثم تدفئي رأسك عن طريق لف الشعر بمنشفة ساخنة ، وتقومين بتسخين الزيت بشكل مناسب ، وذلك بوضعه في إناء صغير داخل آخر أكبر يحتوي على الماء ، و لا تقومي بتسخين الزيت على النار مباشرة ، ودلّكي فروة رأسك وشعرك بالزّيت كما في الطريقة الأولى ، و قومي بلف رأسك بالمنشفة الدّافئة لمدة ساعة ، وبعدها اغسلي شعرك بشامبو وقومي بشطفه بماء دافئ 

Muhatabın bayan olduğu yukarıdaki metinde mavi renktekiler bayan emir kipiyle, kırmızılar bayan muhatap ve yeşil renk bayan olumsuz emir kiplerinde gelmiştir. 

Takipçilerden bizimle (قام ب) fiili geçen metinleri paylaşmalarını bekliyorum. Bir sonraki yazımızda gönderdiklerinizden bir metni işlemeyi düşünüyorum.

Not: Takipçilerden gelen teklif üzerine yakında Kuran Arapçası üzerine bir blogdan paylaşım yapmaya başlayacağım. Hedef Kuran bilen herkese Arapça öğretmek olacaktır. 



No comments:

Post a Comment